Ortorexi

Anorexin, depression | 2012-04-13 | 18:42:22 Kommentera här! » 0 st

Ortorexi – Sjukligt överdriven träning och överdriven, tvångsmässig hälsosamhet. Begreppet ortorexi myntades av amerikanen Steven Bratman i slutet av 1990-talet. Är ännu inte någon psykiatrisk diagnos och experter är inte eniga om huruvida det ska ses som en sådan eller om det rör det sig om anorexia nervosa i ny förklädnad. Ätstörningen kan vara extra svår att upptäcka eftersom personerna ofta är normalviktiga och ses som hälsosamma.

Ortorexia nervosa

Ortorexia nervosa är ännu ingen egen diagnos, utan räknas till Ätstörningar UNS.

Störningen kan kallas för en sorts "träningsnarkomani" - överdrivet mycket träning - och kombinerad med väldigt strikt mathållning blir den farlig för den drabbade.

Begreppet ortorexia nervosa myntades av en amerikansk läkare i slutet av 1990-talet, Steven Bratman.

Han menar att personer med ortorexia nervosa har fastnat i en tvångsmässigt hälsosam livsstil. Det innebär att personen ofta känner sig otillfredsställd om hon eller han inte har uppfyllt sina högt ställda mål inom träning och mat.

Så hälsosamt som möjligt

Om personen har ätit för mycket kalorier någon dag, kompenserar hon eller han nästan alltid det med överdriven träning för att "jämna ut".

De flesta med ortorexia nervosa kan kalorivärdena för de vanligaste livsmedlen utantill – för att kunna räkna ut kalorier och ha kontroll över vad de äter och förbrukar.

Ortorexia nervosa handlar inte om att gå ner i vikt, som anorexia nervosa, utan om att vara så hälsosam som möjligt. Det kan både handla om att ha snygga muskler och att undvika socker och annat onyttigt i maten.


Kommentarer

Namn:
Kom ihåg

E-mejl: (endast för mig)


WWW:


Kommentar:
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se