Hejdå Anorexi, Hej Ortorexi!

Anorexin, depression | 2012-04-13 | 18:40:45 Kommentera här! » 0 st

Personer som lider av ortorexi är besatta av kost och träning och är tvångsmässigt fixerad vid att vara hälsosamma. Han eller hon är väldigt noggrann med vad de äter och om det vill sig illa kan det slå över och bli ett tvång. Ortorektiker ägnar otroligt mycket tid till att tänka på mat, vad som ska ätas – när, var och hur. Ofta kan planering ske flera dagar i förväg och näringsämnena är viktigare än själva matupplevelsen.

Sjukdomen kan leda till att personen tar avstånd från sociala situationer och isolerar sig från vänner och familj precis som anorektiker då dessa inte lever upp till kraven på vad maten skall innehålla. Ortorektiker har ofta sin egen sanning om vad som är nyttigt, men funderar inte på helheten. Detta leder ofta till att kroppen får brist på viktiga ämnen. Kroppen reagerar med frusenhet, irritation, yrsel, sömnlöshet, håravfall och depression.

Många ortorektiker tränar också överdrivet mycket – ibland flera gånger om dagen. Ofta har personer med ortorexi problem av olika slag eller är deprimerade och då kan träningen bli en tillflyktsort.

Tecken på ortorexi:

Man undviker konsekvent fett, blir mer eller mindre besatt av kost och träning, kalorier och vikt. Man får ångest eller känner sig icke tillfredställd om man inte lyckas äta som man planerat eller missar ett träningspass. Om man äter något onyttigt kompenseras det med överdriven träning. Många som är drabbade av denna sjukdom upplever att de måste äta ”nyttigt” för att känna sig nöjda med sig själva. Problemet kan i början vara svårt att upptäcka, men lättare efterhand då det tar över och styr hela livet och hindrar andra. Nedan finner du några kriterier som före kommer vid ortorexi.

 

- Tillbringar du mer än tre timmar per dag med att tänka på din diet?

- Planerar du dina måltider flera dagar i förväg?

- Är näringsvärdet på din måltid viktigare än nöjet att äta den?

- Har din livskvalite minskat medan kvaliten på din mat ökat?

- Har du blivit striktare mot sig själv på senaste tiden?

- Har din självaktning fått en kick av att äta hälsosamt?

- Har du gett upp mat som du brukade njuta av, för att äta ? rätt? mat?

- Gör din diet det svårt att äta ute, så att du distanseras från familj och vänner?

- Känner du skuld när du frångår din diet?

- Känner du dig tillfreds med dig själv och i total kontroll när du äter hälsosamt?Testresultat
 

Ditt testvärde: 38 poäng

0                             12                         24                           38

Flera av de svar som uppgett kan tyda på att du lider av ortorexi.


Om du inte jobbar med träning eller tävlar så verkar väldigt mycket av ditt liv kretsa kring träning och kost. Vill du prata med någon kan du ringa några av våra experter.


Kommentarer

Namn:
Kom ihåg

E-mejl: (endast för mig)


WWW:


Kommentar:
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se